allergisch-voor-sporten

Allergisch zijn voor sporten: het kan dus écht

Gebruik jij ook altijd de smoes ‘ik ben allergisch voor sporten’ als je meegevraagd wordt naar de sportschool? Nou, dit blijkt dus echt te kunnen. Het is namelijk een serieuze aandoening. Whoopsie daisy.

De ziekte heet inspanningsanafylaxie. Bij inspanningsanafylaxie ben je dus écht allergisch voor sporten, en het kan zelfs levensbedreigend zijn. Het is een zeldzame aandoening: de ziekte treft maar 50 op de 100.000 mensen. Hij is ook pas bekend sinds 1979.

Anafylaxie

‘Normale’ anafylaxie is een allergie in een extreme vorm. Bijvoorbeeld voor een insectenbeet, bepaalde medicijnen of voor eten. Volgens allergist Purvi Parikh moet je de allergie meteen laten behandelen; bij blootstelling aan één van die dingen krijgt je lichaam namelijk een ‘anafylactische shock’, en deze allergie-cellen maken histamine vrij waardoor je lichaam overstroomt met ontstoken cellen. Door deze overstroming krijg je jeuk, word je misselijk of heb je ademhalingsproblemen. Wanneer zo’n allergie gecombineerd wordt met sporten, treedt inspanningsanafylaxie op. De reactie treedt vaak op als je dingen eet waar je niet eens allergisch voor bent, maar wél wanneer je gaat sporten met dat eten in je systeem. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, mais, selderij, schelpdieren, mais of pinda’s. Of je een reactie krijgt, hang ook af van externe factoren. Denk hierbij aan temperaturen, vochtigheid, alcohol, medicatie en hormonen.

Snellere bloedstroom

De oorzaak van de aandoening is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met een snellere stroming van je bloed. Deze snelle bloedstroom komt door het bewegen en versnelt een allergische reactie. Als gevolg kun je zelfs ernstige ademhalingsproblemen hebben, of bijvoorbeeld diarree of uitslag.

Helaas pindakaas

Dus, merk je tijdens het sporten een combi van huidproblemen en bijvoorbeeld krampen of erge vermoeidheid? Dan kán je last hebben van inspanningsanafylaxie. Deze kans is wel errrug klein. Artsen raden je in ieder geval aan om even te stoppen met je beweging en eventueel later naar de dokter te gaan. De dokter kan dan vaststellen of je echt allergisch bent voor sporten. Ook al is de kans groot dat het weer goed gaat als je het eten vermijdt waar je allergisch voor bent of medicatie voorgeschreven krijgt.  Helaas pindakaas als je dacht dat je het perfecte excuus had gevonden om niet te gaan sporten! 

allergisch-voor-sporten

Deel deze post

Over ons

Wij zijn een verliefd en inmiddels getrouwd stel die houden van reizen en dom ouwehoeren. Nieuwsgierig?

Contact met ons?

Dat kan! Klik hier.

Laatste berichten

Bekijk hier de laatste berichten per thema!

 Copyright © 2018 HuismanBoompjeBeestje